Les unitats de pontoners de l’Exèrcit de l’Ebre van excavar diversos refugis a la riba del riu per protegir-se dels bombardeigs diaris de l’aviació franquista durant la batalla de l’Ebre. Sovint, els pontoners reparaven de nit les destrosses produïdes durant el dia en les diverses infraestructures de pas (passarel·les, passos de barca, ponts permanents) i descansaven de dia. Era coneguda l’existència de refugis d’aquesta mena a Flix i a Móra d’Ebre, ambdós en el seu marge dret. 

Fou excavat per pontoners republicans de l’Exèrcit de l’Ebre durant la batalla de l’Ebre, l’estiu i tardor de 1938. Estava vinculat al pont de ferro construït en aquest punt per facilitar el pas de tropes i material bèl·lic. Se situa sota el turó del castell Nou i a l’altura de l’antic pas de barca del riu de Dalt, al meandre de Flix. El refugi disposa de dues boques, d’uns dos metres d’altura i obrades en formigó, i dues galeries d’uns 10 metres de profunditat que es connecten amb un tram de 15 metres. 

 

El Castell Nou és, gràcies a la seua localització, un mirador excepcional del final de la batalla de l’Ebre: permet observar perfectament la Serra de la Fatarella i el Tossal de Mont-redons, dos espais essencials a l’hora d’explicar la retirada republicana pel pont de ferro de Flix, situat als peus del turó del castell.

Imatge exterior del Castell

Flix va ser una de les primeres poblacions de Catalunya bombardejades des de l’aire durant la guerra civil espanyola. A causa de la seua posició estratègica durant el conflicte i de l’existència del complex industrial on es fabricava cloratita (un explosiu químic), va ser durament castigada per l’aviació en diverses ocasions.

Imatge del refugi

A la cruïlla dels carrers Mirador i Llevant i amb una panoràmica esplèndida del nucli urbà, el riu i el Pas de Barca, s’alça el monument a les Brigades Internacionals de Flix. Obra de l’escultor italià Romeo Mancini, l’escultura està realitzada en ferro i col•locada sobre un bloc de pedra de Vicenza. El monument representa els horrors de la guerra i un advertiment per a tots els que rebutgen la cultura de la pau i la llibertat.

Situat a la riba esquerra del “riu de dalt” hi ha el monument a la República, una construcció que commemora el final de la batalla de l’Ebre, la més sagnant de la guerra civil espanyola, i recorda l’existència del pont de ferro, la infraestructura que es va utilitzar durant la retirada de les forces republicanes al final d’aquesta batalla.

Viu el final de la batalla de l'Ebre en primera persona!

La recreació històrica del final de la batalla de l’Ebre de Flix, que enguany arriba a la setena edició, representa un dels esdeveniments més singulars de les Terres de l'Ebre. El públic té l’oportunitat de presenciar, a pocs metres dels actors, com es desenvolupà el final de la batalla de l’Ebre a Flix. Resulta una proposta molt atractiva que permet viatjar en el temps i viure un esdeveniment històric en primera persona. A més enguany s'incorporen noves recreacions, espectacles i balls d'època.