El GR99 és el gran darrer sender senyalitzat a la península. Recorre, en 42 etapes, els 1200 km del riu Ebre des del seu naixement fins al mar (http://www.caminosnaturales.com/ebro/). A Flix hi entra, provinent de Riba-roja d’Ebre, pel camí de la Reserva Natural de Sebes, creua el pont de la presa i travessa el nucli urbà fins trobar el pas de barca. Un cop allí, torna a travessar el riu per encarar el camí de Vinebre.

Cada agost, dins de la Festa Major (dies 15,16 i 17), té lloc a Flix la tradicional festa del riu, un dels actes centrals de la mateixa, on tot el poble s’acosta al riu de baix per gaudir d’una tarda plena d’activitats al voltant del riu: el pal ensabonat, la cursa de natació, la soltada de síndries i melons, caiacs, jocs aquàtics, cursa d’andròmines,.. Però sens dubte l’estrella de la tarda són les tradicionals curses de pontones (una embarcació típica amb quatre rems i un timoner), que reuneixen a diverses d’aquestes embarcacions vingudes dels pobles riberencs per competir en el tradicional circuit que surt de la roca del Tormo per anar a girar a l’alçada del club nàutic i que acaba al pas de barca. Un espectacle que ve de lluny i que combina esport, rivalitat entre poblacions i tradició.

Al riu de Baix de Flix hi trobem un dels darrers passos de barca que queden en tot l’Ebre. Muntat sobre dos llaguts de dimensions considerables (el Democràcia i el Mare de Déu de l’Assumpció) pot transbordar diversos vehicles i vianants alhora. Aquest tradicional sistema per travessar el riu als pobles de l’Ebre ha anat desapareixent a mesura que es construïen ponts, com el pas de barca del riu de dalt, que fou desmuntat el 1953 quan entrà en servei el pont sobre l’embassament.

Pas de Barca Flix

A tots els pobles riberencs s’ha practicat des de temps ancestrals la pesca com a mesura de subsistència. Les anguiles, les carpes i fins i tot l’esturió eren preses apreciades del nostre riu. Avui, però la pesca és només recreativa i a Flix hi ha dos indrets adaptats per practicar-la amb total comoditat. La zona dels Xops, situada a la riba esquerra del riu només passat el pas de barca disposa de passeres i accessos per gaudir d’una magnífica jornada de pesca. Al riu de dalt, des del km. 2 de la carretera T-741 (a Riba-roja d’Ebre) es pot accedir a la pista de pesca de l’embassament, emplaçament on es realitzen nombrosos concursos de pesca i on la fondària de l’embassament de Flix permet aspirar a capturar algun dels enormes silurs que hi viuen.


Al municipi trobareu també dos comerços dedicats als articles de pesca: Comercial Pujol (C/ Sant Jordi, 23) i Evil Fisher (C/ de Barcelona, 2 a peu de la C-12).

Malgrat no es pot assegurar, hi ha qui diu que el nom de Flix prové del mot llatí flexus, en al·lusió a l’espectacular meandre que l’Ebre descriu al voltant de Flix i que fa que passi dos vegades pel poble. La part central del meandre està declarada Reserva Natural de Fauna Salvatge i en podeu tenir unes magnífiques panoràmiques des del mirador que trobem en la part més elevada del vial que el circumval·la i que podeu agafar des del km. 1 de la C-233 (carretera a Bovera) o des del pas de Barca.

Amb més de setze metres d’alçada i una volta del canó de 3.7 metres (necessitareu ser almenys tres per abraçar-ne la soca) aquest pi blanc va ser declarat Arbre Monumental de Catalunya per la Generalitat de Catalunya el 1992. Agafa el nom de la partida de terme on està situat i a la que podeu arribar en una hora des del poble per un interessant itinerari a peu. En vehicle podeu accedir-hi agafant un camí asfaltat que surt a mà esquerra a l’alçada del km. 4 de la T-741 (carretera a Riba-roja d’Ebre) i de la que està a només 700 metres.

El Pi de Montbrió