Setmana Santa

A Flix la Setmana Santa es viu amb intensitat. Tot i que gira al voltant d’actes essencialment religiosos, els dies de Setmana Santa són també dies de tradicions i de participació popular.

Flix conserva la seua Confraria d’Armats, fundada als voltants de 1915, i que en els últims anys ha esdevingut un dels elements principals d’aquesta festa.

La Setmana Santa comença el matí de divendres Sant amb la processó del Via Crucis, anomenada popularment com “Les Creus”, encapçalada per la confraria dels armats i seguida de les imatges del Crist Crucificat i la Mare de Déu dels Dolors, acompanyades per figurants que representen la Verònica, la Magdalena i la Mare de Déu dels Dolors. En baixar del calvari, entonant el Cant del les Hores fins arribar a l’església, és típic acabar  gaudint d’un bon esmorzar de xocolata cuita amb coca.
Divendres nit hi ha la processó del Sant Enterrament. Novament, els membres de la Confraria dels Armats encapçalen la processó, però aquesta vegada també cal destacar una participació molt activa dels membres de les confraries del Sant Sepulcre, la Mare de Déu dels Dolors i la Pietat, que amb la indumentària de vestes donen solemnitat a la processó i acompanyen les respectives imatges.
Dissabte a la tarda hi ha la tradicional cantada de caramelles a càrrec dels caramellaires de l’Orfeó de Flix, que van voltant per carrers i places de la població amb el cant d’aquests cançons tradicionals en un acte festiu que celebra l’alegria de l’arribada de la Pasqua. De les caramelles en destaca “Ous, pollastres”, coneguda per tots els flixencs i flixenques.
Diumenge a migdia té lloc una de les processons més emblemàtiques de Flix i la seua comarca: la processó de l’Encontre. Un cop més, els armats són qui obren aquesta processó, però aquesta vegada la protagonista és la samaritana, un dels elements més singulars de la Setmana Santa a la població. En aquesta processó de l’Encontre, la samaritana recita uns versos anomenats Desmes a la plaça Major, i en acabat trenca el càntir que ha lluït en les processons anteriors.
Per acabar amb les celebracions és tradició anar a menjar la mona el dilluns de Pasqua a l’Ermita del Remei. Així, famílies, amics i colles van cap a l’Ermita en un dia d’ambient molt festiu per celebrar dinars que s’allarguen fins tard. A mig matí, a la plaça, hi ha una ballada de sardanes, i a la tarda una ballada de la jota de Flix.

Al vespre, com a cloenda dels actes, hi ha la tradicional trobada al mig del pont entre la Mare de Déu dels Dolors, que ve des de l’Església, i la bandera de la Mare de Déu del Remei, que ve des de l’Ermita, cadascuna amb el seu respectiu seguici. L’intercanvi de la vara entre el regidor que s’ha quedat guardant el poble un dia en que tothom és a l’ermita i l’alcalde, que la recull, posa fi a la Setmana Santa a Flix.

Festa Major

La Festa Major de Flix se celebra la meitats d’agost coincidint amb el 15 d’agost, el dia de l’Assumpció de Maria, i amb el 16 d’agost, dia de Sant Roc, patró de Flix. La Festa Major de Flix té un programa molt diversificat per a tots els públics. Jocs per a infants, competicions esportives i tradicionals, espectacles, concerts, cinema, carnaval d’estiu i balls, entre altres, en la Festa Major de Flix.

Festa del Riu

Cada agost, dins de la Festa Major (dies 15,16 i 17), té lloc a Flix la tradicional festa del riu, un dels actes centrals de la mateixa, on tot el poble s’acosta al riu de baix per gaudir d’una tarda plena d’activitats al voltant del riu: el pal ensabonat, la cursa de natació, la soltada de síndries i melons, caiacs, jocs aquàtics, cursa d’andròmines,.. Però sens dubte l’estrella de la tarda són les tradicionals curses de pontones (una embarcació típica amb quatre rems i un timoner), que reuneixen a diverses d’aquestes embarcacions vingudes dels pobles riberencs per competir en el tradicional circuit que surt de la roca del Tormo per anar a girar a l’alçada del club nàutic i que acaba al pas de barca. Un espectacle que ve de lluny i que combina esport, rivalitat entre poblacions i tradició.

Lliga de llagut català
No menys espectacular però ja emmarcat dins d’una competició federada és la prova de la lliga catalana de llagut que es celebra en el mateix escenari que la cursa de pontones. Clubs de tot Catalunya competeixen amb aquestes embarcacions -de vuit remers i un timoner- durant tot l’estiu per les platges i rius del país que, com l’Ebre a Flix, acullen proves del circuit.