Flix va ser una de les primeres poblacions de Catalunya bombardejades des de l’aire durant la guerra civil espanyola. A causa de la seua posició estratègica durant el conflicte i de l’existència del complex industrial on es fabricava cloratita (un explosiu químic), va ser durament castigada per l’aviació en diverses ocasions.

Imatge del refugi

El primer bombardeig va tenir lloc el 23 de febrer de 1937 i va causar 9 víctimes mortals. En els dies successius, i com a previsió per a nous bombardejos, el Consell Municipal i el Comitè de Control de la Societat Electroquímica de Flix (SEQF) van acordar la construcció de diversos refugis, tant al nucli urbà com als terrenys de la SEQF.  En total, a Flix es van bastir nou refugis antiaeris, tots amb un sistema constructiu similar excepte el que està situat dins de la fàbrica, més complex que la resta i del qual se’n conserva un plànol en alemany.


Més tard, durant la batalla de l’Ebre, es va construir un altre refugi a l’altura de la barca que hi havia al “riu de dalt” (just davall del Castell Nou) amb motiu de la construcció del pont de ferro perquè els pontoners es poguessin amagar durant els constants bombardejos que hi va haver sobre aquesta infraestructura en el decurs la batalla.


Actualment els deu refugis que hi ha a Flix es troben en diferents estats de conservació. El del carrer Sant Josep – Placeta de la Música és el que està més ben conservat, i per aquest motiu s’ha pogut museïtzar. L’espai s’estén uns seixanta metres i té un tram revestit de formigó. Actualment està equipat amb diversos panells que expliquen com es va viure la guerra civil a Flix i s’hi poden veure diferents objectes d’aquella època exposats. A més, disposa d’un sistema audiovisual que fa de la vista al refugi tota una experiència.

VISITES AL PATRIMONI (TOT L'ANY)

Les visites al refugi, al castell i al Molí d'Oriol, com també les visites guiades al nucli antic, les façanes fluvials i la Colònia Fàbrica, s'hauran de concertar adreçant-se a al telèfon 654 651 966, o al correu electrònic Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Tots els preus són amb l’iva inclòs.
1.- Castell Nou (durada 30 / 45 minuts)  preus: 3 € normal i 2 € reduïda.
2.- Refugi Antiaeri (durada 30 / 45  minuts)  preus: 3 € normal i 2 € reduïda.
3.- Molí d’Oriol (durada 30  / 45minuts)  preus: 3 € normal i 2 € reduïda. 
4.- Nucli Antic (durada  30 / 45 minuts) preus:   3 € normal i 2 € reduïda.
5.- Façanes Fluvials (durada 45 / 60  minuts) preus:  6 € normal i 4 € reduïda.
6.- Colònia Industrial (durada 45 / 60 minuts)  preus: 6 € normal i 4 € reduïda. (a partir del mes d’octubre)

Pin It