Reserva Natural de Sebes

La Reserva Natural de Fauna Salvatge de Sebes i Meandre de Flix, amb una superfície de 204 hectàrees, és un espai fluvial que conserva una bona mostra de vegetació aigualosa i de ribera.


Entre les diferents comunitats vegetals que podem trobar a la reserva, cal destacar la important presència del bosc de ribera, sobretot considerant que des de fa molts anys les vores dels rius han ocupades per conreus. A Sebes aquesta dinàmica no ha succeït i això ha provocat que les comunitats de ribera esdevinguin aquí gairebé úniques en el tram final del riu Ebre.


Pel que fa a la fauna, la diversitat d’ambients que podem trobar a la Reserva Natural de Sebes afavoreix que el nombre d’espècies animals sigui alt. Entre elles destaca la presència de la llúdriga, la tortuga de rierol, el blauet, el bernat pescaire i, des del 2001, la cigonya.

El Mas de Pitoia és una construcció dins la Reserva Natural de Sebes situada entre el Mas de les Cigonyes i el Mas del Director, al marge esquerre del riu Ebre.

Mas de Pitoia

A la Reserva Natural de Sebes hi ha dos passeres de fusta que permeten endinsar-se respectuosament a l’espai natural.


La passera del canyissar condueix a dos observatoris d’ocells, un vora la vall de Sant Joan, i l’altre prop d’una llacuna regenerada. L’altra, la del bosc de ribera, s’endinsa a l’interior d’aquest hàbitat arribant fins a la vora d’un galatxo. També hi ha un observatori enlairat sobre els aiguamolls a la zona del Mas de les Cigonyes.

Passera de la Reserva

En aquesta antiga masia restaurada (coneguda amb aquest nom per ser antigament la residència d’estiu del Director de la planta química), hi trobareu el Centre d’Informació i educació ambiental de la Reserva. És recomanable deixar el vehicle a l’aparcament que hi trobareu i fer a peu els diferents recorreguts per l’espai, que no presenten cap dificultat al no tenir pràcticament desnivell.

 

 

Dels diferents grups biològics presents a la Reserva Natural de Sebes i Meandre de Flix, són les aus les que constitueixen el grup més nombrós i interessant. Basat en diferents estudis que demostren que aquest espai natural esdevé un lloc de pas i d’assentament de nombroses espècies, s’han arribat a inventariar més de 210 tàxons diferents gràcies als diversos treballs realitzats per l’Estació Ornitològica de Sebes (EOS) durant més de 15 anys a la reserva. El motiu que aquest espai natural constitueixi un dels millors llocs de descans per les aus migradores és degut principalment a la situació geogràfica en la que es troba enclavat.


Més informació: http://www.reservanaturalsebes.org/index.php/explora/ornitologia

L’any 2001 es va iniciar un projecte de reintroducció per recuperar la cigonya blanca al tram final del riu Ebre. El projecte va ser tot un èxit i actualment són 14 les parelles reproductores presents a la reserva natural, les quals són fàcilment observables durant l’època de cria (de gener fins a juliol).

Cavalls de la Camarga
Dins d’aquest projecte també s’inclou la Festa de les Cigonyes, una jornada festiva dirigida als més petits on s’organitzen diversos espais de jocs, espectacles i l’alliberament simbòlic de fauna salvatge. Des de fa uns anys s’ha afegit a aquesta festa la Cursa de les Cigonyes, una cursa de 5 o 10 quilòmetres que recorre diferents espais de la Reserva.