GR99 i senders del meandre

El GR99 és el gran darrer sender senyalitzat a la península. Recorre, en 42 etapes, els 1200 km del riu Ebre des del seu naixement fins al mar (http://www.caminosnaturales.com/ebro/). A Flix hi entra, provinent de Riba-roja d’Ebre, pel camí de la Reserva Natural de Sebes, creua el pont de la presa i travessa el nucli urbà fins trobar el pas de barca. Un cop allí, torna a travessar el riu per encarar el camí de Vinebre.

Pas de barca

Al riu de Baix de Flix hi trobem un dels darrers passos de barca que queden en tot l’Ebre. Muntat sobre dos llaguts de dimensions considerables (el Democràcia i el Mare de Déu de l’Assumpció) pot transbordar diversos vehicles i vianants alhora. Aquest tradicional sistema per travessar el riu als pobles de l’Ebre ha anat desapareixent a mesura que es construïen ponts, com el pas de barca del riu de dalt, que fou desmuntat el 1953 quan entrà en servei el pont sobre l’embassament.

El meandre

Malgrat no es pot assegurar, hi ha qui diu que el nom de Flix prové del mot llatí flexus, en al·lusió a l’espectacular meandre que l’Ebre descriu al voltant de Flix i que fa que passi dos vegades pel poble. La part central del meandre està declarada Reserva Natural de Fauna Salvatge i en podeu tenir unes magnífiques panoràmiques des del mirador que trobem en la part més elevada del vial que el circumval·la i que podeu agafar des del km. 1 de la C-233 (carretera a Bovera) o des del pas de Barca.

Reserva Natural de Sebes

La Reserva Natural de Fauna Salvatge de Sebes i Meandre de Flix, amb una superfície de 204 hectàrees, és un espai fluvial que conserva una bona mostra de vegetació aigualosa i de ribera.

Entre les diferents comunitats vegetals que podem trobar a la reserva, cal destacar la important presència del bosc de ribera, sobretot considerant que des de fa molts anys les vores dels rius han estat ocupades per conreus. A Sebes aquesta dinàmica no ha succeït i això ha provocat que les comunitats de ribera esdevinguin aquí gairebé úniques en el tram final del riu Ebre.

Pel que fa a la fauna, la diversitat d’ambients que podem trobar a la Reserva Natural de Sebes afavoreix que el nombre d’espècies animals sigui alt. Entre elles destaca la presència de la llúdriga, la tortuga de rierol, el blauet, el bernat pescaire i, des del 2001, la cigonya.

Pi de Montbrió i altres excursions

Amb més de setze metres d’alçada i una volta del canó de 3.7 metres (necessitareu ser almenys tres per abraçar-ne la soca) aquest pi blanc va ser declarat Arbre Monumental de Catalunya per la Generalitat de Catalunya el 1992. Agafa el nom de la partida de terme on està situat i a la que podeu arribar en una hora des del poble per un interessant itinerari a peu. En vehicle podeu accedir-hi agafant un camí asfaltat que surt a mà esquerra a l’alçada del km. 4 de la T-741 (carretera a Riba-roja d’Ebre) i de la que està a només 700 metres.